De Tulp! Onze tulpenvelden zijn Hollandse Glorie met een rijke geschiedenis

De tulpenvelden zijn één van de bekendste nationale symbolen van Nederland, maar eigenlijk komt de tulp van oorsprong uit Centraal Azië. De tulp is mateloos populair en heeft uiteenlopende functies gekend in de geschiedenis.

Van tulband naar decolleté
Nomaden namen de kleurrijke bloemen mee naar Turkije, waar stoere sultans ze op hun tulband droegen. Zo kreeg de bloem zijn naam: ‘tulipan’, wat tulband betekend. De bloem werd in de 16de eeuw in de Nederlanden geïntroduceerd. De exotische bloem oogstte hier veel bewondering, zo was de tulp razend populair bij hofdames die hem droegen in hun decolleté tijdens een galabal om te verleiden. Helaas was tulpen versturen toen niet zo kinderlijk eenvoudig als nu!

Economische functie 
Er werd grof geld neergelegd voor de tulp in de jaren 30 van de 17e eeuw, de populariteit van de bloem nam excessieve vormen aan. Er ontstond een ware tulpengekte, de ‘tulpenmanie’ die wordt gezien als de eerste economische bubbel. Een tulp was destijds evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand. Dit staat in zwaar contrast met de grenzeloze tulpenvelden die wij nu kennen in Nederland. 

Recept: tulpenbol 
De winter van 1944-1945 was ellendig, strenge vorst, hongersnood en veel sterfte. De export van tulpenbollen lag stil en kwekers gingen hun bollen als voedsel verkopen, vanwege het hoge zetmeelgehalte. Men ging tulpenbollen eten, mede door artsen werden zelfs recepten verstrekt: ‘Het bruine vel verwijderen, aan de onderzijde de wortelresten afsnijden, de bol verticaal doormidden snijden en de bloemstengel verwijderen. De halve bollen goed wassen en vervolgens een half uur koken. De smaak is vergelijkbaar met die van aardappelen.' Dat is wel wat anders dan een vaas vol met kleurrijke bloemen.  

Symbolische waarde 
Geef je tulpen, dan geef je een boodschap. Zo staan rode tulpen voor de liefde, witte tulpen voor vergeving en geef je om sorry te zeggen. Een bos met meerdere kleuren staat voor elegantie en geef je als compliment. Kortom, de tulp is dé perfecte bloem voor alle gelegenheden. Wil jij ook bloemen bestellen of tulpen versturen? Doe dat dan via onze webshop en krijg altijd en verse bos thuisbezorgd.