Bloementaal

Laat ons in deze maand even meenemen in de tijd; naar de middeleeuwen, de tijd dat planten zowel de enige vorm van medicijn waren als er ook mythe en legende aan verbonden waren. In een tijd waarin alleen rijke mensen konden lezen en kerkdiensten in het Latijn waren, leerden mensen de verhalen van de bijbel door middel van afbeeldingen die op de binnenkant van kerkmuren waren geschilderd. En door verhalen die aan de geschilderde bloemen waren toegeschreven.

Onze lievevrouwe bedstroebloem – Er zouden zakken mee gevuld zijn om Maria’s bed in de stal te maken en haar verzachtende omstandigheden te bieden.

Longkruid – werd verondersteld om klachten van de longen te helpen. De witte spatten vertegenwoordigen de melk die Maria aan Jezus gaf en de bloemen die blauw openen en roze worden, vertegenwoordigen de blauwe ogen van de maagd die rood worden van huilen bij zijn dood.

Ster van Bethlehem Ornithogalum Umbellatum - Volgens deze legende schiep God de ster van Bethlehem om de wijzen naar het Christuskind te leiden. Toen het doel van de ster eenmaal was voltooid, vond God het te mooi om van de aarde te verbannen. In plaats daarvan barstte de schitterende ster in duizenden stukjes uiteen en daalde naar de aarde. De stukjes van de ster van Bethlehem brachten prachtige witte bloemen voort die de hellingen bedekten. Ze werden bekend als de bloem van de ster van Bethlehem.

Het madeliefje vertegenwoordigt de onschuld van het Christuskind

 Iris en witte lelie vertegenwoordigen de heilige maagd Maria