Waar liggen de ‘roots’ van deze feestdag?
Halloween wordt ook wel “All Hallows’eve” oftewel Allerheiligen genoemd, wat op 1 november gevierd wordt, een feestdag die op de Keltische kalender het nieuwe jaar inluidt. Daarom is 31 oktober eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’ in het Keltisch ‘Samhain’ werd genoemd. De oogst was dan binnen gehaald en er was tijd om een dagje vrij te zijn. Bovendien waren er genoeg groenten om het huis mee te versieren, waaronder de pompoen! Op de avond van Halloween nemen we afscheid van het verleden en kijken we uit naar de toekomst.
Pompoen
Het bekendste symbool voor Halloween is ongetwijfeld de pompoen met het gezicht. De groente staat bekend als de zogenaamde jack-o-lantarn en vertegenwoordigt de geest van de smid Jack. Hem was de toegang tot zowel de hemel als de hel ontzegd en dus spookte hij rond. Met een gloeiend kooltje dat de duivel hem toewierp bij weigering naar de hel. Jack stak het kooltje in een knol en had op die manier een lantaarn om zijn weg mee te verlichten. Oorspronkelijk werden knollen gebruikt om de lantaarns te maken, maar naar Amerika geëmigreerde Ieren ontdekten al snel dat de pompoen een stuk geschikter was voor dit doel.
Pompoenen zijn ook heel leuk te gebruiken als decoratiemiddel in combinatie met bloemen:
BOE!
Halloween is zo griezelig omdat de Kelten ervan overtuigd waren dat juist op deze ene nacht de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond. Hierdoor werd het voor de zielen van de doden, mogelijk om naar onze wereld te komen, deze zielen werden geëerd. Het was echter ook het moment demonen om door de deur te komen, waar tegen ze zich moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Dat is waarschijnlijk het beginsel voor de enge kostuums.